Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že obecně chybí úcta k druhým a k tomu, co umí/ví. To platí obousměrně. Na jedné straně přezíraví intelektuálové (někdy i pseudointelektuálové) a na druhé straně nepochybující "hospodská moudrost". To, co odlišuje intelektuála od ostatních není diplom z VŠ (ani z humanitní VŠ), ale schopnost kritického abstraktního myšlení (jako předpokladu poznání). Vysoké školy (zejména ty humanitní) by sice měly k tomuto své absolventy vést, ale moc se jim to nedaří. Ono totiž taková schopnost život spíš komplikuje - a kdo by si chtěl komplikovat život a ještě za to platit, že? Zároveň si může tohle myšlení klidně osvojit i traktorista, nebo zahradník. Nedávno jsem náhodou zaslechl úryvek rozhovoru dvou takových intelektuálů-zahradníků prořezávajících keře v parku a nestačil jsem se divit, jak složité téma probírali.

Důležité je ale něco jiného, a sice, že ta "hospodská moudrost" není výsadou nějakých venkovských "vidláků", ale stal se z ní všeobecný fenomén, sdílený mnohdy i vzdělanými lidmi. Na rozdíl od opravdové moudrosti není hospodská moudrost založená na kritickém myšlení, nýbrž na od jiných ("od vedlejšího stolu") nekriticky přejatých myšlenkových schématech (proto hospodská), což by samo o sobě nemuselo vadit (a nemuselo by to být ani nic obzvlášť pejorativního), kdyby se tento druh moudrosti prostřednictvím internetu (takové moderní hospody) nerozšířil a nezačal ohrožovat právě (kritické) myšlení samotné. Na to je pohlíženo se stále větším despektem, stejně jako na jeho obhájce. Skutečná moudrost je bohužel mnohem méně nakažlivá, než tato hospodská moudrost, a ta zároveň sama sebe posiluje a utvrzuje tím, jak se šíří. A to je dost znepokojivé.

1 0
možnosti
BG

Z toho čtení jsem měl pocit, jako kdyby se mě to, o čem píšete, osobně dotýkalo.

Nejsem sice humanisticky vzdělaný, ale na neporozumění v jednom ze svých kruhů narážím taky. Myslím tím návštěvu mé vsi, kde jsem vyrůstal. Už během období maturity jsem zjistil, že mi někteří tamní vrstevníci intelektuálně nestačí a o dospělých se dalo říct totéž. Výjimkou byli čtyři lidé, kteří měli vysokoškolské vzdělání. Tím, že mi intelektuálně nestačí, jsem je však nechtěl urazit, nemohou za to ani oni ani já. Prostě to tak je a občas se sejdou lidé, kteří si nerozumějí.

Problém je však v tom, že nikdo z nich nechce toho druhého pochopit a ani se o to nesnaží. Jelikož jsem prošel stejnou fází intelektu jako oni a pak jsem je přeskočil, dokážu jim porozumět a i přes krkolomné vyjadřování vím, co chtějí říct. Jenže na rozdíl od nich dokážu k problému přistupovat z mnoha úhlů pohledu a vysvětlit jim, proč něco nejde a co nebude fungovat, ovšem zároveň diskutovat o tom, jaké by bylo nejlepší řešení.

Jejich mentalita se odrazila i ve volbách. Prakticky polovina voličů dala hlas Babišovi a třešním. Z toho vyplývá, že někteří nejsou schopni přemýšlet v širších souvislostech. Prakticky žijí v přítomnosti, nemyslí na budoucnost, zapomínají na minulost. Žijí teď a tady a dali by cokoliv za to, aby se jim ten jejich nudný a bídný život, ve kterém žijí z ruky do úst, pozitivně zlepšil. Pochybuju, že někdo z těch vesničanů se podrobně seznámil s programy a minulostí kandidujících politických stran. Pokud by tak učinili a nerozhodovali se na poslední chvíli na základě momentálního okouzlení z kampaně, mohly by volby dopadnout jinak.

Rozumím Vám, jak se cítíte. Prostě život mezi jednoduchými není jednoduchý.

1 0
možnosti
PH

Student Filosofie a Nederlandistiky :D :D :D

1 1
možnosti
MS

Je mi stokrát milejší chlápek, kterej podojí krávu, zorá pole, postaví dům anebo mi opraví auto, než absolvent filozofické fakulty.

Až budete starší, možná to pochopíte. Mimochodem, taky mám diplom, no a co?

0 0
možnosti
RK

Tak trochu lituji, že jsem vůbec do téhle diskuze vstoupil... Nicméně, jestli někdo absolvuje VŠ a jde orat pole a dojit krávu, pak proti tomu nelze vůbec nic namítat.

Ale o tom tady nediskutujeme... Kéž by takových vzdělaných oráčů bylo víc, nikoliv samozřejmě v tom smyslu, že po absolvování odchází takový člověk do úplně jiného oboru...

Bavíme se tady o lidech, kteří žádné vzdělání nemají, často nemají ani žádný rozhled, a na jedince, kteří nějaké vzdělání utrpěli, se dívají tak trochu skrz prsty. Čímž v žádném případě neříkám, že by měl být někdo s titulem před a za jménem obdivován. Vzdělávat by se měl každý především sám pro sebe... pro své uspokojení. Aby něco poznal, získal nějaké souvislosti, znalosti atd.

Autor je mladý, jistě toho během pěti let studia hodně načetl a sám teprve časem zjistí, že je to vlastně docela málo. Ovšem na pomyslných miskách vah, alespoň nějaké závažíčko má ve srovnání s člověkem, který naopak nikdy nic nepřečetl, nestudoval a žije v představě, že nic takového nepotřebuje, protože má přece vlastní rozum...

Pokud bude tedy autor dál studovat, zajímat se o dění kolem sebe a sbírat zkušenosti, mohou jeho názory získat na uvážlivosti či vytříbenosti a budou pěkně obroušeny a vybroušeny až do hodnotného společensky zajímavého lesku.

Ignorant naproti tomu nic nebrousí, povětšinou se ani o nic nezajímá a jeho názory převedené do praxe znamenají mnohdy spíše katastrofu.

1 0
možnosti
VZ

No, nerad to říkám takto tvrdě, ale na adresu lidí, co se projevují podobně jako autor článku, dost často slýchám označení "blbec s titulem". To opravdu myslí autor tenhle výplod vážně? Řeči o tom, že se pět let tvrdě dřel a pak psát o absolvování jakýchsi pseudo oborů na Filosofické fakultě. Ano, kdyby měl autor na sebou matfyz, medicínu nebo další obtížné přírodovědné obory a že jich je na UK celá řada, tak tu poznámku o pěti letech dřiny beru, ale takhle.

A myslet si, že projití jakési VŠ a zhltání tun knih mu nalilo do hlavy moudrost? To je hodně naivní ne-li rovnou hloupé. Docházím občas na svoji alma mater přednášet některé specializované věci, ale vždycky studentům zdůrazňuji, že přes veškerou snahu nás, co se postavíme za katedru, nedostanou nic než základy a stavět už na nich musí sami. A že při vstupu do praxe i do života je důležitá především pokora, protože tři písmenka před jménem ještě neznamenají inteligenci.

3 0
možnosti
RK

Nejsem zrovna příznivcem masového humanitního vzdělávání v ČR... A to čistě z praktického důvodu - tuhle republiku stádo filozofů prostě neuživí. Ale jak si tak pročítám diskuzi, mám velkou chuť se autora zastat, protože z celé řady příspěvků neúcta ke vzdělání doslova čpí a chybí snad už jen, aby nějaký diskutér zmínil, že VŠ nepotřebuje, protože má za sebou tolik proslavenou "školu života"... A to je formulace, při které je jakákoliv další debata naprosto zbytečná...

Samozřejmě je autor blogu čerstvým absolventem, zjistí, že nabyté studium je jakýmsi solidním základem pro život, ale není to meč, kterým by se bylo možné kdykoliv pyšně ohánět. Ale podstata je jiná - člověk se musí učit celý život... A v tomto bodě jsme u zásadního rozporu... Neříkám, že humanitní vzdělání je ztráta času, byť mám jiné představy o poměrech humanitně a technicky vzdělaných studentů, ale naopak tvrdím, že v dalším studiu a poznávání je nutné pokračovat. A naopak tedy autora vyzývám, aby své vzdělání rozšiřoval.

Ovšem zároveň se a snad i "vysmívám" všem lidem, kteří bez toho, aby si dali vůbec tu práci "poznat", "prozkoumat", bez toho, aby o problémech přemýšleli a přemýšleli v širším kontextu přesahujícím dvorek jejich domku, vyslovují razantní soudy a přitom o problému neví vůbec nic...

A v tom má autor blogu pravdu.

Dokonce jsem se v jedné diskuzi o školství v ČR dočetl, že jeden z přispěvatelů VŠ nevystudoval, protože měl nesmyslně poskládaný rozvrh s velkými pauzami... Co k tomu dodat? Jednoduchost a jednoduchá řešení mají pro mnohé svůj stálý půvab a není proto divu, že tato jednoduchá řešení pak volí i ve volbách...

Také se mi islám nelíbí i přes kulturní přínos některých částí muslimského světa nebo vstříc skutečnosti, že 95-98% muslimů je bezproblémových. Ale některé nápady Tomia Okamury jsou skutečně za hranicí a ten člověk má v sobě jistý potenciál nebezpečnosti... podobně jako člověk bez informací a bez vzdělání, kterým ovšem žije v představě, že se v problému orientuje.

3 0
možnosti
VZ

S názorem a Tokamuru souhlas, ale s tím zastáním se autora bych brzdil. Svým výplodem si takříkajíc naběhl na vidle a nahrál všem na smeč.

1 0
možnosti
MC

Poslední dobou pozoruju že člověk už nechce namáhat mozek ale jen jazyk. Když čtu inzerát : roční vysoká škola jen za 90000,- kč. To si ten titul kupujete a naučíte se používat jen obratně mluvu, zkrátka dobře všechno okecat. Potom tento "vysokoškolák" napíše článek o padesáti řádkách a příjde ten "vidlák" a přeloží to do jedné věty o deseti slovech. Co myslíte kdo je chytřejší? Je velká škoda že lidstvo přestává používat mozek, potom se nedivím tomu 30ti letému hledání jestli je člověk chytřejší nebo blbší. Je to horší, pan profesor zjistil (Švéd) že po 30ti letech studia lidstvo degeneruje. A má hoch pravdu.

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JF

Spíše bych jako problém této společnosti viděl ty namyšlené nuly, které produkuje naše "humanitní školství" a které jsou tak akorát dobré pro činnost v neziskovkách. To formální "měkké" humanitní vzdělání je možná využitelné v kavárenských diskuzích, ale stěží v praktickém životě. Nakonec se to odrazilo třeba i u mého syna, absolventa stejného oboru na FF UK, kdyby se díky velmi dobré znalosti angličtiny, mimochodem získané mimo rámec UK, neuživil jako překladatel, stěží by kdy mohl v životě uplatnit moudrosti jemu předané, např. prof Halíkem. Pak na to přišel, že život je o opravdu něčem úplně jiném a že se díky nezralému mládí dost mýlil.

A takový podobný nezralý a ani nedostudovaný chlapeček, se znalostí pár citátů a frází, nás zde zkouší poučovat o životě, směšné!

8 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Češtinář a občankář.

Seznam rubrik