Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Neumím jistě říci, zda sedí přirovnání ke korporaci, i když jisté společné atributy by se bez pochyb našly. Možná je zajímavý v této souvislosti názor EMR na církev: ,, Nepodceňujte moudrost církve! Je to jediná diktatura, která nebyla po dva tisíce let svržena“. Osobně si myslím, že dnešní podoba této instituce je možná i několik století pozadu za reálným vývojem...

0 1
možnosti
Foto

Zajímavý ten názor možná je, ale nejspíš není pravdivý.

Diktát katolické církve fakticky začal až v době, kdy se křesťanství stalo státním náboženstvím Římské říše a získalo tak mocenské páky. Do té doby si moc diktovat nemohla. A i těch 2000 let je méně, než trvala vláda egyptských faraonů.

0 0
možnosti
Foto

Banky bez peněz, coby základního objektu své činnosti, samozřejmě existují. Například krevní banka, potravinová banka nebo spermabanka. Jenže i tyto banky fungují jako firmy se svým rozpočtem a navenek poskytovanými službami. Podobně jako církve.

0 1
možnosti
LV

No tak je otázka, jestli vám krevní banka půjčí půjčku...

1 0
možnosti
JL

Křesťanství je geniální v tom, jak po staletí , téměř 2000 let, kombinovalo a kombinuje strach s nadějí na lepší život. "Dávejte nám desátky, poslouchejte, dělejte to, co my chceme, a možná se pak dostanete za svou snahu do nebe." Tak to fungovalo ve spolupráci s feudály celý středověk, velmi výhodně pro feudály i církevníky, měli se dobře, smůlu měli ti bosonozí poddaní. Slyšel jsem od jednoho psychologa zajímavý bonmot: "Nemám z ničeho strach, nemám žádnou naději, jsem svobodný člověk". :-)

2 0
možnosti
LC

To není bonmot, to je epitaf na hrobě Nikose Kazantzakise.

1 0
možnosti
JK

Pustil jsem si mluvené slovo a nebýt vašeho upozornění, asi bych si toho ani nevšiml. Lehce kousavé k panu Dukovi, ale jinak nic. Kouknul jsem ještě na wiki, co říká na téma korporace, ale nechce se mi to studovat, navíc není wiki z nejdůvěryhodnějších. Určitě platí, že korporace rovná se firma, jak píšete v blogu ?

0 0
možnosti
ML

M90i71l68a22n 63L17i20b86a85l

18. 1. 2021 17:45

To přirovnání k bance bez peněz se mi líbí. Jen jste to asi myslel jinak, než jsem si to vyložil.

1 0
možnosti
LV

Díky. A jak jste si to vyložil? :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Češtinář a občankář.

Seznam rubrik