Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hezky napsane. Staci vycestovat a hned clovek vidi svet jinak.

Jen tak mimochodem, co minaret v Lednici?

2 0
možnosti

Ano, i v Čechách si dá najít exotika. Díky za připomenutí. Myslím, že by Čechy měly víc udržovat kontakt se světem, a to nikoli na úkor povědomí o vlastní identitě. Budeme-li mít přehled o širších souvislostech, budeme politicky dělat více lepších (tj. konstruktivnějších, plodných) rozhodnutí.

0 0
možnosti

R^

S tou mešitou jste mi připoměl moji poslední cestu do práce. Když jedete z Hamburku do Brém vlakem, tak už na předměstí Brém je z vlaku vidět nizká budova a úzká vysoká věž, hodně vysoká, má 122 metrů. Sedim na čtyřce a proti mě se baví černoch a nějaký Němec, oba tak do třiceti. Přes uličku manželé, tak kolem padesátky. Pán kouká z okna a vidí tu vež. Podívej, podívej to je hrozný, vždyť ten minaret je nejvyšší budova na desítky kilometrů daleko. V ten samý moment vyskakuje černoch ze sedadla a ukazuje kamarádovi tu věž a říká, tam od zaří pracuju. Načež se ho ten starší pán pohoršeně ptá, proč si tu věž postavili tak vysokou? Vždyť to vůbec nepasuje do krajiny a architektůry. Černoušek odpovídá, že to tak musí být, že vyšší by byla sice lepší, ale moc drahá. No ještě že Saudům došly prachy, povídá pán. Dali vám na to Saudi penize ne? Černoušek zbledl. Néé, to platila universita, Bremy a Dolní Sasko, proč by to měli platit Saudi? No protože financujou všechny mešity. Černoch zase zčernal a ptá se ho. Co si myslíte, že to je? No přece minaret, ale zatraceně vysokej. Vy tam jste imámem? Néé to je universitni "fallturm" pro pokusy s mikrogravitací, a já jsem tam profesorem. Teď začal zase měnit barvu ten pán. Ale když padlo slovo universita, připojila se i manželka a začala švitořit, že jedou navštívit dceru, která tam studuje, jedou až od polských hranic a chce jim představit svého chlapce. Teď ovšem začal měnit barvu kamarád toho profesora. Ano, hádáte správně, byl to ON. Tou dobou už to samozřejmě sledovalo půl vagónu. A celý vagón sledoval jak se bude na nástupišti tvářit dcera, až uvidí svého kluka vystupovat s rodiči a profesorem :-)

3 0
možnosti

Děkuji za pěknou historku! Rád bych se do Brém někdy podíval. Německo téměř neznám, přestože jsem rok sdílel bydlení se studentem z Bavorska. Zdá, se že i věda je v naší krajině architektonicky zastoupená. To je jen dobře. Proč za vším vidět muslimy?

0 0
možnosti

M27i37l81a85n 14R14a81d36e93k

20. 6. 2016 19:15

cernosi v USA nebo v EU je jina zalezitost. Do USA je odvlekli nasilim a ze zacatku z nich udelali otroky. Takze maji jakesi pravo se citit ukrivdeni, i kdyz dnes diky Affirmative action spise maji velke vyhody vuci bilym, a to sice take nedela dobrotu, spise cernochum to kazi image, ale to je jina zalezitost.

Do Evropy chodi ze sve vule, a je pravda ze se to mistnim leckde nelibi, a cernochum treba take ne, ale oni prisli sami.

3 0
možnosti

A co Rembrandtův portrét dvou černochů? Co skutečnost, že v novověku měly lepší anglické a holandské rodiny černošské sloužící? Ti nepřišli do Evropy dobrovolně. Oficiálně nebyli otroky, v praxi však ano.

Z hlediska (koloniální) historie velký rozdíl mezi USA a Evropou nevidím.

0 0
možnosti

J49a25r40a 65R83a64n14k

20. 6. 2016 18:32

R^Prima napsane, presne tak vypada muj svet a v ten okamzik, kdyz zvladneme jazyk, jsme doma vsude:-)z cest po Asii, Indonesii, Australii, Filipinach, NZ, Fiji a hlavne po severoamerickem kontinente - svet je stale stejny, zalezi na tom, jak ho chceme videt, ani se moc nemeni, to my se menime. Nekteri k lepsimu s obdivem k novemu domovu, ktery funguje.

4 0
možnosti

Děkuji. Souhlasím s vámi, že jazyky jsou velká (a v Čechách dosud bohužel nesamozřejmá) výhoda. A vždy se rád bavím s lidmi, kteří opustili domov s cílem zabydlet se v jiné zemi. Pokaždé mě zajímá proč.

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Češtinář a občankář.

Seznam rubrik