Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O lásce, u všech všudy, pište o lásce

Architekt Jan Kaplický kdesi podotýká, že na některých budovách jako by bylo patrné, že jejich návrháři nikdy nebyli zamilovaní. Mluví o chladných, odcizených realizacích, jež postrádají cit. 

Běžně v architektonických modelech dokonce ani nefigurovaly žádné lidské postavy, jako by hrozilo, že lidská přítomnost bude vizualizaci rušit. Zato zhodnotí-li zákazník spokojeně stavbu jako „sexy“, je to dobré znamení. Spojujeme-li budovy s lidskými atributy, mezi něž patří pohlavnost, znamená to, že jsou živé, útulné, že jsou k bydlení, k žití, vytvářejí domov. Takže je podle Kaplického dobře, když jsou architekti lidmi se vším všudy, protože jejich návrhy jsou lidem určené. V nelidských domech nikdo bydlet nebude, maximálně ti nejchudší.

 Láska byla tradičně doménou básníků. A přece se člověk neubrání pocitu, že i v oblasti poezie se leccos změnilo. Nedávno jsem se probíral regály příslušného oddělení Luxoru na Václavském náměstí ve snaze najít texty o lásce. ‚V tomhle směru je vždycky spolehlivý Holan,‘ říkal jsem si. Buď jsem však byl slepý, nebo jsem neměl šťastnou ruku anebo se největší knihkupectví v Praze o lásku nezajímá. Po básnících píšících o lásce jako by se slehla zem. Našel jsem pouze jednoho Hrubína, jehož jsem si také zakoupil. Při výběru jsem nepohrdl ani soudobou tvorbou. Listoval jsem Troskami jednoho deníku od Daniela Hradeckého, z něhož jsem si však odnesl dojem, že autor místo o lásce píše s typickým cynickým nádechem naší doby o vztahové terapeutice. ‚Kruci,‘ říkal jsem si, ‚já ale nemám náladu číst o něčích partnerských traumatech. Je skutečně možné, že už nikdo nepíše o lásce?‘ Kapitulovali básníci před romantickými filmy?

Dnes se hodně mluví o vztazích, o tom, že pravidla namlouvání se mění, o vlivu digitálních technologií na navazování vztahů. To je dobře, ať se o tom mluví více. Je v životě něco důležitějšího než vztah k druhému? Díky snadnému přístupu k informacím se dá mluvit o sexuální transparentnosti. Ovšem informace je něco jiného než zkušenost. Myslím si, že sex je jedním z největších podvodů této doby, protože jsme ho odpojili od citu, a dělí tak lidi na predátory a oběti. Ze sexu se, pohlédněme pravdě do tváře, stala drahocenná komodita a na lásku se zapomnělo. Jsem dalek toho, abych kritizoval panující sexuální morálku. Ať si každý ve své ložnici dělá, co chce, pokud si pečlivě zavře dveře a zamkne si (spolubydlící všech dob!). Přesto se člověk neubrání určitým otázkám. Klade si otázku, kde jsou hranice, co „ještě jo“ a co „už ne“. V současnosti lze i od autorit filosofických fakult slyšet názor, že „dnes spí všichni se všemi a všichni jsou spokojení“. Toto jistě není ideál univerzity, který by měl na mysli Tomáš Halík. Obávám se, paní doktorko, že mnozí jsou z těchto orgií vyloučeni anebo se prostě na nich nechtějí podílet. Každý, kdo někdy miloval a byl milován, může potvrdit, že obyčejný rozhovor s jeho milým nebo milou v tramvají vydá za víc než soulož století právě proto, že takových obyčejných rozhovorů bude v průběhu vztahu více. Lidské tělo není evolučně stavěné na to, aby bylo permanentně vzrušené.   

V jiném případě se známý český básník nerozpakoval na literárním čtení v rozhovoru nad sbírkou svého kolegy, který danou dámu zakomponoval do jednoho ze svých textů, sdělit veřejnosti identitu své oblíbené pornoherečky a přítomná legenda české romanistiky se jen spiklenecky pousmála. Není toto už moc? Není divu, že Paul Claudel si vážil víc světců než básníků…

Se zájmem jsem si v létě přečetl chvalozpěv na celibát kardinála Saraha, který v rámci kázání zazněl nad troskami Notre-Dame, a myšlenku jiného ex-kardinála Bergoglia, nynějšího papeže Františka, že panenství je formou lásky. Je třeba hledat i jiné zdroje. Svatopavelská slova si podržují svou platnost: „Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon.“ Stará poezie možná byla patetická. Ale což existuje něco patetičtějšího než si říct navzájem ano?

(původně psáno jako editorial pro časopis Plav)

Autor: Lukáš Vítek | neděle 19.1.2020 16:03 | karma článku: 7,93 | přečteno: 227x
  • Další články autora

Lukáš Vítek

K P. Fischerově označení církve za korporaci (glosa)

Protože u Petra Fischera nepředpokládám nevzdělanost, vidím dvě možnosti. Buď zde promlouvá intelektuální jednostrannost, plynoucí z neznalosti historie, nebo antiklerikální afekt, s nímž žádná fakta nezahýbou.

18.1.2021 v 17:25 | Karma: 7,80 | Přečteno: 316x | Diskuse| Miniblogy

Lukáš Vítek

Švejk: Tak nám zabili Národní knihovnu

(Otazník nad Národní knihovnou Čechů 21. století) Dvacáté první století nám nejspíš bude asociovat Bibli21 a budoucnost. To první sedí: Flekův překlad Písma vyšel po roce 2000; to druhé ne.

19.12.2020 v 23:09 | Karma: 12,55 | Přečteno: 507x | Diskuse| Kultura

Lukáš Vítek

Chvála McGrathových Dějin křesťanství (historie církve III)

McGrathova kniha Dějiny křesťanství – úvod má řadu výhod. Podívala jsme se už na Northa a Franzena. Titul vyšel roku 2012 a autor jako univerzitní badatel měl přístup k nejnovějším poznatkům.

13.11.2020 v 17:23 | Karma: 11,08 | Přečteno: 331x | Diskuse| Společnost

Lukáš Vítek

Za historií církve aneb Trojrecenze (ne však o Trojici) – díl druhý: August Franzen

Co pohled na dějiny, to jejich výklad. Klasickým dílem o historii církve jsou Franzenovy Malé dějiny církve. Díky tomu, že církev není snadno uchopitelný jev, dočteme se v nich i leccos o samotných politických základech Evropy.

30.8.2020 v 20:47 | Karma: 4,61 | Přečteno: 174x | Diskuse| Společnost

Lukáš Vítek

Za historií církve aneb Trojrecenze (ne však o Trojici) – díl první

V dnešní době převládá neaktuální obraz církve. Ta v mentálním světě současníků dosud vystupuje jako církev středověká, nositelka španělské inkvizice, schizmat, násilných rekatolizací, honu na čarodějnice, upalovačka Husa.

24.8.2020 v 16:19 | Karma: 12,34 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Češtinář a občankář.

Seznam rubrik