Ze zápisků průvodce na zámku: kap. Neznámý host

20. 10. 2017 15:40:07
Jako průvodce většinou nevíte, koho provádíte. Jako průvodce odhalujete svou osobnost (mluvíte ironicky, vážně, s odstupem nebo zas kontaktně). Jako průvodce se vydáváte na pospas kolísavé pozornosti šedé zóny naslouchajících,

nebo fotících. (Obé se vylučuje.) Jenomže občas se na zámku vyskytnou hosté. Hosté paní Diany Phipps Šternbergové.

Včera při odchodu z práce v pět večer narazím ve dveřích zadního vchodu na blonďatou slečnu.
„Co tady děláte, kdo jste?“ spustím na ni.
Slečna se zajíkne.
„Vy nerozumíte česky?“ napadne mě. „You don’t speak Czech? Where are you going?“
„To Diana.“
„Where do you come from?“ vychutnávám si anglickou konverzaci čím dál víc. Po šichtě se přece jenom chcete trochu pobavit.

„Do you come from Italy?“ zkouším to. Paní Šternbergová totiž měla na návštěvě hraběnku Emmu z Itálie. Že by Emmina suita?
„No, from England. I am a friend of Diana.“
Že by nejlepšími kamarádkami osmdesátileté hraběnky byly šestnáctileté slečny, se mi nezdá. Hraběnce Emmě je přes osmdesát. Ale jako průvodce se často divíte, až už se víc divit nemůžete. Nechávám to plavat. Zvlášť, když se z dveří hospodářského traktu, za nimiž jsou popelnice, vynoří dva starší lidé. Je to pár. Blonďatou Angličanku zachrání následující zvolání:
„Here are my parents.“
S rodiči na sebe kývneme a já se ubírám po lávce přes Bělou na průvodcovskou ubytovnu.
Příští den mi celá rodina Angličanů přijde na prohlídku. Ukáže se, že otec Angličanky, uhlazený pán s brejličkami a bílou kšticí, rozumí trochu česky. Ale není moc kontaktní. Jeho děti o něco víc. Kromě plavovlasé „Italky“ ze včerejška má ještě náctiletého chlapce. V předposledním pokoji si oba nad mobilem začnou polohlasem prozpěvovat nanana. Povytáhnu obočí.

„Sorry,“ omluví se chlapec.

„No, that’s fine,“ usměju se. Užívám si, že hosté paní Diany si vybrali zrovna mou prohlídku. Angličanova paní se mi zdá nápadně mladá. I když vlasy má nejspíš obarvené. Jakými je mezi nimi asi věkový rozdíl?

Prohlídka proběhne hladce. O pauze sedíme my zaměstnanci v „průvodcárně“, dorazí kuchař paní Šternbergové Tomáš na klasický pokec, to dělá vždy po práci, a sdělí nám důvěrně:
„Tak, Skrutoni odjíždí zítra před polednem.“

„Scrutonovi?“ ožiju, neboť je řeč o Angličanech, které jsem prováděl. Tomáš je zkrátil na Skrutony a kvůli českému „u“ se nedostal ke korektnímu a namáhavému otevřenému britskému „a“. I já jsem se namísto správnosti přidržel srozumitelnosti, takže jsem z britské přijmení Skrat'novi zdeformoval do vulgární, kulinářské podoby Skrutonovi. Nastavit slovanská mluvidla na germánský akcent je dřina. A proč kulinářské? Nedá mi to. Tomášovi Skrutoni ve mně asociují chlebové kostičky do polívky osmahnuté na pánvi – krutony. Prostě hosté k nakousnutí. My průvodci jsme někdy trochu lidojedi. A ani Tomášova profese (kuchař) se nezapře. Tomáš je profík. I jméno komolí „profesionálně“. Přidá špetku soli a hned mu z obyčejných Angličanů vycházejí Angláni do polívky.

„Nejmenuje se náhodou ten Skruton křestním jménem Roger?,“ napadne mě. I já jsem originální jméno počesku překroutil. Vzrůstající zvědavost ve mně zvítězila nad vysokoškolským diplomem.

„Vím já?,“ pokrčí rameny Tom.

Danča, pokladní častolovického zámku, zpozorní. Vymění si s Tomem pohledy. O něco tu jde. Googlím a skutečně: fotka muže s rozcuchanými vlasy, brejličkami a tvrdými, myšlením vyrytými rysy obličeje, mluví jasně. Na prohlídce jsem měl SIRA ROGERA SCRUTONA, významného anglického filosofa, estetika a veřejného intelektuála. Na Wikipedii sice vypadá mladší, ale jeho Krátké dějiny novověké filosofie jsou klasickým učebním textem. Jako konzervativec si dovolil často hlasitě a diskutabilně dýchat v dnešní spíše neoliberální atmosféře, za což byl právem i neprávem kritizován. Tak třeba dlouho nemohl přijít na chuť homosexuálům (obrat se dostavil až r. 2010) a dodneška je apoštolem tabákového průmyslu. Je kritizovaný jako politický filosof a oceňovaný jako filosof umění. Autorsky stojí za výborným Průvodcem inteligentního člověka po moderní kultuře. Kromě jiného napsal i dva romány, z toho jeden o Praze. Během normalizace udržoval čilé kontakty s českou podzemní inteligencí. A pakliže nyní po třiceti titulech, které má na kontě, pracuje na své třicáté první knize, pracuje na ní na farmě v hrabství Wildshire, svém rodinném sídle. Místo filosofa na trůně filosof-zemědělec.

Tak tento ROGER SCRUTON byl u nás v Častolovicích.

Ejhle, filosofové ve východních Čechách ještě nevymřeli. Kolegyně průvodkyně mě sice dnes zapomněly vzít s sebou do hospody našeho známého, ale zakonverzoval jsem si s dcerou SIRA ROGERA a měl na prohlídce šlechtice. Ve východních Čechách to žije.

Srpen 2017

Autor: Lukáš Vítek | pátek 20.10.2017 15:40 | karma článku: 10.78 | přečteno: 361x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 294 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 548

Češtinář a občankář.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...