Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Setkání se smrtí II

Následujícího dne se na kolej vrátím večer. Noční směnu má stejný vrátný (důchodce) jako včera. Zastavím se u vrátnice. „Dobrý večer. Tak co ten ze včera? Zachránili ho?“  

Bezmocné zavrtění hlavou.

„Ne?“ protáhnu údivem.

„Zemřel jim v sanitce.“

Zaraženě zůstanu stát před budkou jako přikovaný.

„A příčina úmrtí?“

„To nám neřekli. Asi embolie. V minulých dnech hodně sípal.

Chvíli spekulujeme, proč sanitě trvalo tak dlouho, než sem dorazila, když erzeta tu minulý týden byla do deseti minut.

„Že by vyjížděli z nemocnice Krč?“

„To je daleko,“ namítne vrátný.

Mlčíme. Po chvíli prolomí důchodce ticho:

„Takové vnouče, no. Je ho škoda.“

„Tak snad už… snad už tu bude klid,“ vykoktám ze sebe, jako by na koleji nebohý zesnulý Ind způsobil kdovíjakou výtržnost. Nevím, co na to říct. Na fakultě nás neučili, jak se zachovat v takové situaci.

„No kéž by,“ je moje účast voda na mlýn vrátného, „minulý týden drogy, jedna otrava alkoholem a včera tohle – smrťák. A vždy to vyjde na mou směnu. Dneska bych si doopravdy zasloužil klidnou šichtu…“

Dál už se nezdržuji. Dozvěděl jsem se, co se dozvědět šlo: drogová razie proběhla v devátém patře v pokoji č. 91*. Alkoholem se přiotrávila nějaká holčina a odnesla to výletem na jipku. Na co zemřel Ind, nevíme. Není dobré setrvávat v naříkavé náladě příliš dlouho, natož ji přiživovat, vycítím instinktivně.

Očitý svědek

V příštích dnech se o nehodě šířím, kudy chodím. Nemůžu si tu otřesnou zkušenost nechat pro sebe. Bratránek do telefonu nahlas přemítá v intencích lidového spiritismu o dalším osudu duše zemřelého: Dojde jeho duše klidu, když opustila tělo mimo domovskou Indii? Nebude bloudit po koleji? Taková nečekané reakce mě uklidňuje. Takhle jsem o tom nepřemýšlel. Nestudovaného bratránka nenapadne, že v Indie věří na reinkarnaci. Já mu to nepřipomínám. Proč hned vše ironizovat? Matka vysloví lítost nad nešťastníkovým mládím – jako zdravotní sestra na LDN je týdně pravidelným svědkem úmrtí starých lidí, tak je zvyklá. Ale dá se zvyknout na zmarněný život? Přiopitý kamarád je pokrčí rameny: „To víš, já starý cynik.“

Přes sdílení hrozné události se nemůžu zbavit vědomí určité spoluodpovědnosti – odpovědnosti očitého svědka. V křesťanském slova smyslu by se též dalo hovořit o jakési nepřímé vině. Nepřijde vám divné, že Tomáš Halík mluví tak často právě o odpovědnosti? Nenechte se mýlit, za fasádou morální fráze se skrývá křesťanský koncept viny: vina a odpovědnost jsou křesťansky vzato totéž.

Ochrana údajů

Byl jsem svědkem posledních chvil něčího života – života neznámého člověka mladšího než já. S tím, že se v tomto případě nikdy nedozvím pravou příčinu smrti, protože na tuto privátní informaci mají podle českých zákonů nárok pouze rodinní příslušníci zesnulého, se nechci smířit. Argument o ochraně osobních údajů mne nepřesvědčuje. Daný člověk také neumíral za plentou. Osobní údaje můžete zatajit, osobu nezapřete. Bity v soubor a počítačích můžete zaheslovat, lidské emoce a činy nikoli. Na to nestačily ani totalitní režimy. Tento pocit z informační nesvobody (mluvit o cenzuře by bylo účelovou nadsázkou), kdy ochrana údajů je rozdělena tak nerovnoměrně, až to nedává smysl, jsem měl již dříve (a pokusil se ho vyjádřit v textu Byrokracie spasí svět). Co internetový účet, to heslo, ale zkuste si vygooglit svoji maličkost. Tentýž paradox jako lidé, kteří nedokážou zopakovat, co napsali na Facebook. Určitých extrémně privátních promluv jsou schopní pouze pod pláštíkem psaní. Smrt odhaluje zakrývanou podstatu člověka. Ptáka poznáte po peří.

Exotika na české koleji

Ironií osudu zemřel zrovna Ind. Nutno znát specifika koleje Vltava. Musíte vědět, že výměnní studenti z Indie s turbany na hlavě a hustými černými vousy s náběhem na orientální plnovous (Orient all inclusive), tedy že tito Indové mají už půl roku nezastupitelné místo na židlích ve vestibulu koleje. Kolejní vstupní místnost se „poindičtila“ hlavně díky rychlé Wi-Fi. Kdokoli projde hlavním vchodem, doslova potká mobilující turbany. Na Vltavě se staly typickým ranním a večerním jevem.

Všichni jsme si na jejich exotický jev zvykli. Ne tak kamarád z východních Čech, který mě v Praze navštívil a po třetím projití kolem nich na cestě za našimi plány se mi svěřil:

„Ti Turci mi vždycky zvednou náladu.“

(Omylem jsme se domnívali, že šlo o Turky. Dvojitá ironie.) Kdyby mě Tomáš navštívil o čtrnáct dnů později, bylo by takových „zvedačů nálady“ o jednoho méně…

Smrt

Smrt je faktem našeho života. Smrt stojí v základu všech náboženství. Nejsme tu věčně, jednou nebudeme. Filosofové a antropologové tomu eufemisticky říkají lidská konečnost. Všichni pijeme jen elixíry smrtelnosti. Kameny mudrců a nápoje nesmrtelnosti jsou vykázány do říše pohádek a fantasy. Proto píše jeden francouzský básník, že máme být neustále opilí životem, vášní a poezií.

Z osobní zkušenosti si smrt spojuji s tragickými smrťáky opilých mladých na vozovkách Podorlicka a s úmrtím prababičky. Od 7. února tohoto roku též s kolejí Vltava. Sedím v restauraci a přemýšlím. Napadne mě, co kdyby zesnulý Ind, který se v sanitě tak brutálně udusil (embolie), byl andělem v lidském přestrojení? Myslíte, že si idealizuji hrozný zážitek, aby se mi lépe spalo? Vážně? Kolik je na světe lidí, kteří vám v posledních chvílích svého života zvednou náladu, byť jste je podobně jako můj kamarád vůbec neznali?

Autor: Lukáš Vítek | pondělí 20.2.2017 20:38 | karma článku: 8,58 | přečteno: 902x
  • Další články autora

Lukáš Vítek

K P. Fischerově označení církve za korporaci (glosa)

Protože u Petra Fischera nepředpokládám nevzdělanost, vidím dvě možnosti. Buď zde promlouvá intelektuální jednostrannost, plynoucí z neznalosti historie, nebo antiklerikální afekt, s nímž žádná fakta nezahýbou.

18.1.2021 v 17:25 | Karma: 7,80 | Přečteno: 316x | Diskuse| Miniblogy

Lukáš Vítek

Švejk: Tak nám zabili Národní knihovnu

(Otazník nad Národní knihovnou Čechů 21. století) Dvacáté první století nám nejspíš bude asociovat Bibli21 a budoucnost. To první sedí: Flekův překlad Písma vyšel po roce 2000; to druhé ne.

19.12.2020 v 23:09 | Karma: 12,55 | Přečteno: 507x | Diskuse| Kultura

Lukáš Vítek

Chvála McGrathových Dějin křesťanství (historie církve III)

McGrathova kniha Dějiny křesťanství – úvod má řadu výhod. Podívala jsme se už na Northa a Franzena. Titul vyšel roku 2012 a autor jako univerzitní badatel měl přístup k nejnovějším poznatkům.

13.11.2020 v 17:23 | Karma: 11,08 | Přečteno: 331x | Diskuse| Společnost

Lukáš Vítek

Za historií církve aneb Trojrecenze (ne však o Trojici) – díl druhý: August Franzen

Co pohled na dějiny, to jejich výklad. Klasickým dílem o historii církve jsou Franzenovy Malé dějiny církve. Díky tomu, že církev není snadno uchopitelný jev, dočteme se v nich i leccos o samotných politických základech Evropy.

30.8.2020 v 20:47 | Karma: 4,61 | Přečteno: 174x | Diskuse| Společnost

Lukáš Vítek

Za historií církve aneb Trojrecenze (ne však o Trojici) – díl první

V dnešní době převládá neaktuální obraz církve. Ta v mentálním světě současníků dosud vystupuje jako církev středověká, nositelka španělské inkvizice, schizmat, násilných rekatolizací, honu na čarodějnice, upalovačka Husa.

24.8.2020 v 16:19 | Karma: 12,34 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Češtinář a občankář.

Seznam rubrik