Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Holandsko mezi domovem a exilem: tohle se mi stalo

V Holandsku jsem byl dvakrát napaden. Jednou mořským rackem, podruhé dětmi. Tohle se mi stalo. Opravdové přepadení zlodějem mě díky bohu nepotkalo. Nevím, jaký obraz Holandska v Čechách panuje v souvislosti s migračními změnami.
Ulu mešita, Utrecht

Řekl bych, že převládá představa vyspělé západní země, která si s migranty a azylanty poradila. Což je představa odpovídající realitě. Pravdou je, že Utrecht, který jsem z holandských měst poznal nejlépe, je bezpečným, převážně bělošským městem. To překvapí. V konfrontaci se zprávami jsem očekával, že každý druhý chodec v centru bude jiné národnosti či rasy.

V čase migračních změn

Ve skutečnosti jsem se po příjezdu ptal sám sebe: kde jsou všechny ty hordy uprchlíků? Když jsem v Čechách potkával lidi, které ve spaní pronásledovali ve vlaku běženci, rozhodl jsem se nebrat migrační problematiku na lehkou váhu. A v Utrechtu jsem jí věnoval patřičnou pozornost.

Osud černocha

Jak jsem zdůraznil, centrum Utrechtu je výhradně bělošské. Těch několik černochů žebrajících v okolí Dómu o eura je smutný případ. Americký novinář Ta-Nehisi Coates v knize Mezi světem a mnou (Between the World and Me) působivě dokazuje, že rovnoprávnost mezi Afroameričany a bělošským obyvatelstvem v USA je pouhou politickou frází. Samotný fakt, že se narodíte do černošského těla s výraznými rty a nepřehlédnutelnými kudrnatými vlasy, vás předurčuje k tomu být jiný než ostatní, vystupovat z davu. Což znamená, vzpomeňme na Kosinského román Nabarvené ptáče, být objektem menší nebo větší míry šikany. 8 procent světových trestanců představují černoši. Je to náhoda?

 

Belgický spisovatel Tom Naegel v knize Odpoutaný (v originálu Los) ukazuje, že rasistický reflex (podvědomý strach z jinakosti) je vlastní všem lidem obecně (odborník by řekl, že je antropologicky podmíněný). Při procházení márokánskými čtvrtěmi v belgických Antverpách nedokáže ani vysokoškolsky vzdělaný Naegel potlačit rasistický reflex. Naegel se mimo jiné táže, je-li původní antverpský humor, který sám miluje, netolerantní až k rasismu.

Exotika v Utrechtu: modlitebna s fastfoodem a 24 let krize

Abych mluvil o „bělošském městě“ úplnou pravdu, v první holandské ulici Kanaalstraat, jíž jsem se spolubydlícím Elzinem na cestě do nového bytu procházel, nebylo o sýrech, dřevácích a tulipánech řeči. Kanaalstraat se skládá ze zelinářství přicestovalých z východní Evropy, italských pizzerií a exotických, marocko-tureckých trafik provozovaných přistěhovalci hned několika generací. Jedna tamní prodavačka z Východu mi pověděla, že její zelinářství funguje již čtyřiadvacet let. Jaká tedy migrační krize, když soužití v Utrechtu funguje již tak dlouho?

Velkou mešitu čnící svou kopulí a dvěma minarety nad Damstraat jsem dlouho považoval za jakousi novou variaci na nákupní centrum. Skutečně. Pro mcdonaldský architektonický styl, v němž je postavená. V přízemí je totiž umístěný kebab. Viděli jste někdy kostel s výdejnou hamburgerů místo oltáře?

Na pomyslném glóbu: je Holandsko bezpečné?

Utrecht je bezpečné, poklidné město. Jeho obyvatelé žijí ve vzájemné symbióze. To platí i o Lomboku a jiných turecko-marockých čtvrtích. Občasné třenice a vyšší než nulovou míru kriminality připomínají snad jen cedule s výstražným nápisem „Attentie, buurtpreventie“, nabádající v souvislosti s drobnou kriminalitou k vyšší ostražitosti. Čas od času v Utrechtu potkávám staré pány v dlouhém světle žlutém hávu a s plnovousem a přemýšlím, kam je na pomyslném glóbu umístit. Nyní, co začal ramadán, vychází muslimské ženy na ulici až po setmění.

Síla přírody

V Holandsku jsem byl dvakrát napaden. Poprvé v zábavním parku Madurodam o okolí Den Haagu. Procházíte s kamarády mezi maketami katedrál, větrných mlýnů a stadionů vevelikosti dospělého člověka. Zastavíte se u modelu vodní elektrárny. Pocítíte hlad. Vytáhnete si svačinu, zaregistrujete pohyb, zasvištění a náraz a všimnete si, že polovina vašeho chleba je v tahu. Rozhlédnete se kolem sebe a nad vámi plachtí masivní tělo mořského racka s chlebem v zobáku. Váš chleba je ve vzduchu. Tohle se mi stalo.

Holandská mládež

Podruhé to byly děti. S americkou známou jsme se pozdě večer vraceli z mezinárodní kuchyně. Já na kole, ona pěšo. Ptal jsem se Ariany, kde má kolo. Odpověděla mi, že už týden chodí všude pěšky, jelikož píchla. Nabídl jsem se jí, že se jí na bicykl podívám. V pátek odpoledne jsem tedy s brašnou plnou nářadí stanul na zadním dvoře koleje pro zahraniční studenty Parnassos.

Klečím na kolenou, začínám povolovat šrouby, je krásné letní počasí akorát tak na výlet. (Později ten den jsme jeden podnikli.) Kolem sebe uslyším výskot. Nevěnuji mu pozornost a dál dělám na opravě. A v tom si uvědomím, že jsem mokrý. Vzhlédnu a spatřím před sebou děti s otevřenou pusou. Vstanu, oklepu se a uvidím na zemi prasklý balónek. Noviny, podložka pod kolena, jsou celé zmáčené a sám mám mokré tříčtvrťáky. Dva kluci, kteří dosud nevzali roha, se dívají zaraženě. Zpřísním. Mám za sebou roční praxi vedoucího šachových kroužků pro mládež.

– „To tedy není pěkné,“ řeknu. („It’s not nice.“)

– „Ne, není,“ přitakají kluci. („No.“)

– „Nemáte v okolí žádné hřiště?“ („Is there no playground in the neighbourhood?“)

– „Máme.“ („There is.“)

– „Tak si běžte hrát tam. Ano?“ („So go there. Yeah?“)

– „Ano.“  („Yeah.“)

Dál odšroubovávám zrezivělé šrouby zrezivělého kola, nad sebou sociálně zaneprázdněnou Arianu s nezbytným smartphonem v ruce.

Otravné - sladké

Bicykl odolává naším snaživým rukám. Konečně ho s jedním namakaným Italem, který přispěchal na pomoc (korba, jak se říká), přemůžeme a ze zadního ráfku sundáváme duši. „Inner tire“ v Arianině angličtině. Češi říkají poeticky „duše“. Vida, dvě malé dírky vedle sebe. Později toho dne se Ariany na cyklovýletě ptám, má-li ráda děti. (Ariana pochází ze San Franscisca.) Ano, má. Hodnotí je na pomyslné váze otravné – sladké, přičemž převažuje ono „sladké“. Ariana také umí být otravná – sladká. Jezdit na kole se naučila až ve francouzském Lyonu a zastavovat na přechodech na kole s vyšším sedlem až během našeho výletu do Zeistu.

Souhlasím s Arianou. Holčička, která po mě ten den hodila balónek s vodou a utekla, se posléze sama přišla omluvit. Děti jsou přese všechno milé. Tohle se mi stalo.

 

 

Autor: Lukáš Vítek | pondělí 20.6.2016 18:00 | karma článku: 17,49 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

Lukáš Vítek

K P. Fischerově označení církve za korporaci (glosa)

Protože u Petra Fischera nepředpokládám nevzdělanost, vidím dvě možnosti. Buď zde promlouvá intelektuální jednostrannost, plynoucí z neznalosti historie, nebo antiklerikální afekt, s nímž žádná fakta nezahýbou.

18.1.2021 v 17:25 | Karma: 7,80 | Přečteno: 316x | Diskuse| Miniblogy

Lukáš Vítek

Švejk: Tak nám zabili Národní knihovnu

(Otazník nad Národní knihovnou Čechů 21. století) Dvacáté první století nám nejspíš bude asociovat Bibli21 a budoucnost. To první sedí: Flekův překlad Písma vyšel po roce 2000; to druhé ne.

19.12.2020 v 23:09 | Karma: 12,55 | Přečteno: 507x | Diskuse| Kultura

Lukáš Vítek

Chvála McGrathových Dějin křesťanství (historie církve III)

McGrathova kniha Dějiny křesťanství – úvod má řadu výhod. Podívala jsme se už na Northa a Franzena. Titul vyšel roku 2012 a autor jako univerzitní badatel měl přístup k nejnovějším poznatkům.

13.11.2020 v 17:23 | Karma: 11,08 | Přečteno: 331x | Diskuse| Společnost

Lukáš Vítek

Za historií církve aneb Trojrecenze (ne však o Trojici) – díl druhý: August Franzen

Co pohled na dějiny, to jejich výklad. Klasickým dílem o historii církve jsou Franzenovy Malé dějiny církve. Díky tomu, že církev není snadno uchopitelný jev, dočteme se v nich i leccos o samotných politických základech Evropy.

30.8.2020 v 20:47 | Karma: 4,61 | Přečteno: 174x | Diskuse| Společnost

Lukáš Vítek

Za historií církve aneb Trojrecenze (ne však o Trojici) – díl první

V dnešní době převládá neaktuální obraz církve. Ta v mentálním světě současníků dosud vystupuje jako církev středověká, nositelka španělské inkvizice, schizmat, násilných rekatolizací, honu na čarodějnice, upalovačka Husa.

24.8.2020 v 16:19 | Karma: 12,34 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Češtinář a občankář.

Seznam rubrik