Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smysl nakupování

Co je to nakupování? Mohou bez něho vůbec být Vánoce, když přece den, který slavíme, je „štědrý“? Dá se proti „konzumu“ postavit jakási hojnost, hojnost přátelství a blízkých vztahů? A může tuto koncentraci přátelských vztahů vyjádřit materiální věc a nepokazit ji přitom? Osobně nemám nakupování příliš v lásce, zvlášť v nákupních centrech; jakmile je obchod příliš velký, cítím se v něm jako ve vězení; jakmile nemám přehled, kde co je, ztrácím zájem si vybírat, protože to prostě nejde. V obchodních centrech se provozuje tzv. spontánní nakupování: hle, co je tady? beru, hle, a co tady? beru. Rubikova kostka regálů k vám svá políčka obrací zcela náhodně a nevypočítatelně. Kdo má jaký záměr něco koupit, při vstupu do takové centra jej rychle ztratí. V centru nekoupím to, co chci, ale co tam mají.

V jednu dobu jsem byl blízko toho bezmála celou sféru obchodu a služeb proklít. Vždyť není všechno jen konzum? Není všechno jen manipulace? Není všechno jen bezduchá spotřeba, na jejíž druhé straně nestojí ani to přírodní hnojivo, které zúrodňuje pole? Jde vůbec při tom všem o účelné vlastnictví věci, nebo o akt nákupu, při kterém zákazník manifestuje své společenské postavení a konečně se mu za jeho dennodenní lopotu dostává nějaké satisfakce? Satisfakce toho, že se může ukázat, blýsknout? Pokud někdy zapochyboval o roli peněz, nákup nad 2000 Kč veškerou skepsi zažene: vždyť elektronické, abstraktní prostředky lze směnit za tyto nádherné hmatatelné věci v nákupním vozíku, které jsou vidět! Materiální plocha nákupního střediska je v dnešní roztříštěné společnosti možná jedinou intersubjektivní platformou se sociálním významem. Jediným místem, kde jsou lidi, byť anonymním způsobem, nějak více spolu. Jedinou křižovatkou sdílených, stejnorodých, a přitom individuálních zájmů. Jediným molem pro průvod společenských rolí.

V druhé fázi jsem si říkal: nojo, ale ono vlastně nejde ANI o vlastnictví, o to, že si koupím jedny boty, které mě budou užitečné celý život. Vždyť mnohé věci se kupují jen proto, aby se kupovaly, a víc s nimi není. Jde o akt, o akt vytažení platební karty. A další cesty nově nabytého zboží se tratí v dálce překryté vítězným okamžikem jejich pořízení. Není tedy vánoční stromeček přehlídkou zbytečností a nicotnůstek? Tolik antiperspirantů, které jsem nashromáždil za poslední léta, nespotřebuju do nejdelší smrti. Tolik hraček, tolik balíků, více věcí než rukou.

Když už můj názor na moderní ekonomizovaný život byl již skoro ukovaný až k ráznému odmítnutí, vzpomněl jsem si… Ano, paměť přes tolik vítězoslavných chvilek přece jenom zůstává pamětí a pamatuje si. Na ní neplatí cenzura vítězných a jenom vítězných nespojitých momentů. Vzpomněl jsem si na Příčnou ulici, na údiv jedenáctiletého chlapce, který si za peníze, jež nemá, přichází koupit hůlku. A kouzelnický hábit. A mosazné váhy. A sovu, sněžnou sovu Hedviku. Věci, o kterých netušil, že existují. Svět tak známý, až je cizí, se mu otevírá v bance Gringottových a na jiném místě u Ollivanderových, výrobců vybraných hůlek od r. 382 př. Kr., a ve zverimexu Velkoprodejna Mžourov. A ke všem těmto pitoreskním bizarním obchodům se dostává skrze pajzl Děravej kotel! Kolik by dneska kdo dal za děravý nerezový hrnec?

Chlapec si nesl seznam toho, co potřeboval. Myslitel říká, že nadmíru poznatků a informací, když nás dusí, lze pustit k vodě rozpomenutím na své pravé potřeby. Sebepoznání podle něho vede k obnovení dechu. Chlapec si nesl seznam potřebných položek a přitom si přál mít aspoň „čtyři páry očí navíc“, aby uviděl vše, co si neodnáší. A za pulty soukromých obchodů se na něj dívaly oči madame Malkinové, skřeta Griphooka a opodál také životabudičem posilněný Hagrid.

 

Autor: Lukáš Vítek | sobota 29.11.2014 0:07 | karma článku: 6,61 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Lukáš Vítek

K P. Fischerově označení církve za korporaci (glosa)

Protože u Petra Fischera nepředpokládám nevzdělanost, vidím dvě možnosti. Buď zde promlouvá intelektuální jednostrannost, plynoucí z neznalosti historie, nebo antiklerikální afekt, s nímž žádná fakta nezahýbou.

18.1.2021 v 17:25 | Karma: 7,80 | Přečteno: 316x | Diskuse| Miniblogy

Lukáš Vítek

Švejk: Tak nám zabili Národní knihovnu

(Otazník nad Národní knihovnou Čechů 21. století) Dvacáté první století nám nejspíš bude asociovat Bibli21 a budoucnost. To první sedí: Flekův překlad Písma vyšel po roce 2000; to druhé ne.

19.12.2020 v 23:09 | Karma: 12,55 | Přečteno: 507x | Diskuse| Kultura

Lukáš Vítek

Chvála McGrathových Dějin křesťanství (historie církve III)

McGrathova kniha Dějiny křesťanství – úvod má řadu výhod. Podívala jsme se už na Northa a Franzena. Titul vyšel roku 2012 a autor jako univerzitní badatel měl přístup k nejnovějším poznatkům.

13.11.2020 v 17:23 | Karma: 11,08 | Přečteno: 331x | Diskuse| Společnost

Lukáš Vítek

Za historií církve aneb Trojrecenze (ne však o Trojici) – díl druhý: August Franzen

Co pohled na dějiny, to jejich výklad. Klasickým dílem o historii církve jsou Franzenovy Malé dějiny církve. Díky tomu, že církev není snadno uchopitelný jev, dočteme se v nich i leccos o samotných politických základech Evropy.

30.8.2020 v 20:47 | Karma: 4,61 | Přečteno: 174x | Diskuse| Společnost

Lukáš Vítek

Za historií církve aneb Trojrecenze (ne však o Trojici) – díl první

V dnešní době převládá neaktuální obraz církve. Ta v mentálním světě současníků dosud vystupuje jako církev středověká, nositelka španělské inkvizice, schizmat, násilných rekatolizací, honu na čarodějnice, upalovačka Husa.

24.8.2020 v 16:19 | Karma: 12,34 | Přečteno: 366x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 557x
Češtinář a občankář.

Seznam rubrik